Piękne zielone ciasto na bazie mrożonego szpinaku, z orzechami i masą mascarpone! No warte grzechu jak nic innego!
składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- sok z połówki cytryny
- pół szklanki oleju
- 350 g mąki
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garście dowolnych orzechów, u nas włoskie
- 250 ml śmietany kremówki
- opakowanie serka mascarpone około 250 gram
- 2 łyżeczki cukru pudru
przyrządzanie:
- Rozmrożony szpinak połącz z sokiem z cytryny i olejem i potraktuj całość blenderem. Ma wyjść gładka masa
- Orzechy posiekaj na drobno, nożem
- Jajka wymieszaj z cukrem i ubij na puch
- Powoli dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i dalej ubijaj, ale na małych obrotach
- Dodaj orzechy i wymieszaj, ale już łyżką
- Ciasto idealnie pasuje do mniejszej foremki, wysmaruj jej spód masłem i posyp bułką tartą
- Piecz w 180 stopniach około 45 minut.
- Po wystudzeniu przełóż ciasto kremem z mascarpone, a zrobisz go tak:
- Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj puder i mascarpone, wymieszaj całość. Krem gotowy!