Niezwykle efektowane ciasto z winogornami i galaretką na biszkoptpwym spodzie
czas: 45 minut + kilka godzin chłodzenia
liczba porcji: 10
składniki:
10 dag mąki
5 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 jajka
0,7 litra soku z winogron
1/2 szklanki słodkiego białego wina
4 łyżki żelatyny
po 40 dag białych i ciemnych winogron
przyrządzanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, dodać roztopione i wystudzone masło, mąkę i pianę z białek. Masę wlać do podłużnej formy keksowej, której dno i boki do 1/3 wysokości wcześniej wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Biszkopt piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, a kiedy napęcznieje ogrzać, połączyć z sokeim i winem. Odstawić do ostygnięcia.
Winogorna umyć, każde naciąć i wybrać pestki.
Biszkopt wystudzić, podważyć, tak aby odszedł z formy, ściąć cienko górę. Na biszkopcie ułożyć winogrona i zalać tężejąca galaretką, upewniając się że doszła ona do ciasta. Wstawić na kilka godzin do lodówki.