- 7 dużych jabłek winnych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- aromat migdałowy
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 h, żeby puściły sok. Z jajek, oleju, proszku do pieczenia, mąki, sody i aromatu wyrobić ciasto, dodać jabłka z sokiem, orzechy i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec ok. 1h w dobrze nagrzanym piekarniku, potem ostudzić (można polać dowolną polewą). Przed podaniem udekorować kawałkami jabłek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













