Szybkie ciasto z jabłkami i kardamonem. Idealne do popołudniowej herbatki.
składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 duże jabłka
przyrządzanie:
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka z cukrem ubij na sztywną pianę.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. Następnie powoli wlej przestudzone masło.
- Suche składniki przesiej i połącz z masą, całość wymieszaj dokładnie łyżką.
- Masę przelej do foremki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do środka masy włóż kawałki jabłka, część ułóż na cieście.
- Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopi na około 35 minut, po 25 możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
- Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem!
uwagi: