- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 150 g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki dżemu
Krem:
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 szklanka owoców
- 4 łyżki stołowe marmolady
- 2 łyżki stołowe dowolnego likieru
Z mąki, cukru i posiekanego w drobne wiórki masła lub margaryny do pieczenia oraz jajka szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na ok. ½ godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 200st. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć je na wysmarowaną margaryną formę do pieczenia z wysokimi brzegami, najlepiej okrągłą. Wykleić ciastem brzegi. Wstawić do piekarnika na 15 minut, aż ciasto nabierze jasnozłotego koloru. Nie wyjmując z formy, pozostawić do ostygnięcia, a następnie posmarować je niezbyt grubą warstwą dżemu. Mikserem ubić śmietankę z cukrem na gęsty, jednolity krem i za pomocą szprycy wycisnąć go na wierzch ciasta. Na warstwie śmietany ułożyć dowolne owoce. Marmoladę wymieszać w rondelku z dowolnym likierem. Stale mieszając, lekko podgrzać, a gdy ostygnie, posmarować nim owoce.