Ciasto z batatów to hit wśród warzywnych ciast. Takie proste, wystarczy raptem kilka składników. Smakuje zaś bajecznie. Zakochacie się!
składniki:
- 750 g batatów (2 spore)
- 200 ml mleka kokosowego o dobrym składzie
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g pszennej mąki
przyrządzanie:
Bataty dokładnie wyszoruj, umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj.
Ugotowane bataty miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji z mlekiem kokosowym, rozpuszczonym, lekko przestudzonym masłem, cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym oraz solą i cynamonem.
Gdy uzyskasz gładką, płynną masę, dodaj do niej mąkę i delikatnie ją wmieszaj.
Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piecz w 180ºC przez godzinę