Cielęcina z pieczarkami i białym winem.
składniki:
Pęczek włoszczyzny jak na rosół
800 g cielęciny bez kości
100 ml białego wina
100 g pieczarek
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
3 żółtka
biały pieprz
sól
przyrządzanie:
Obrane jarzyny zalać 1 l wody, osoliwszy gotować ok. 30 min. Jarzyny wyjąć, wykorzystać do innych celów, do wywaru jarzynowego wlać wino, zagotować, dodać pokrojone w kostkę mięso, gotować ok. 30 min. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, gotować kolejne 20 min. Dodać śmietankę, zagotować, zdjąć naczynie z ognia, zaprawić sos żółtkami, doprawić do smaku solą i pieprzem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















