Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Ciepłą sałatką z ciecierzycy i botwinki z sumakiem

Dzisiaj na lekko ale jednocześnie bardziej konkretnie, bo tą sałatką można się najeść! Tak panowie sałatką można się najeść;) Jednym ze składników jest ciecierzyca, która w 100g ma ok 9g białka – jak na warzywo to dużo. Powiedzmy, że to takie mięso dla wegetarian. Szybko można się nią najeść i jest przede wszystkim smaczna!

Ciecierzyca jest bardzo ale to bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Humus, falafel ale też mąka na indyjskie chlebki, w sosach, w nadzieniach, jako chrupiące pieczone przekąski z przyprawami – hmm chyba jeszcze nie wrzuciłem tego przepisu, obiecuję zrobię to niedługo! Niezliczone możliwości i smaki, z którymi można się bawić.

Ta sałatka może być przekąską, lekkim daniem na piknik, sałatką do dania głównego czy lunchem do pracy. Sumak jest przyprawą, którą robi się z suszonych jagód sumaku. W smaku jest…kwaśne, ale jednocześnie korzenne i cierpkie. W krajach arabskich używa się go zamiast lub z cytryną :) do mięs, ryb, sałatek – wszędzie tam gdzie potrzebny jest kwaśny aspekt. Polecem spróbowania, bo jest to zupełnie nowy i oryginalny smak. Możecie go kupić online lub w orientalnych sklepach. Jedna szczypta robi ogromną różnicę!

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 pęczek botwinki

1 cytryna (skórka i sok)

1 łyżeczka sumaku

oliwa

sól, pieprz

1 liść laurowy

 

Wykonanie:

beetroot salad11. Do garnka wlej zawartość puszki (ciecierzycę i sos) i pozostaw na średnim ogniu. Dodaj pokrojone łodygi botwinki – liście odłóż na bok. Po dodaniu botwinki postaraj się nie goować tego dania na mocnym ogniu, bo straci kolor.

2. Dodaj skórkę i sok z połowy cytryny. Dodaj sól i pieprz, liść laurowy i sumak.

3. Kiedy łodygi zmiękną dodaj pokrojone liście i poczekaj aż zmiękną i wygotuje się sos. Serwuj na ciepło lub zimno :)

 

Zyczę smacznego i zapraszam na mój fun page oraz na Slow Market nad Wisłę w każdą sobotę i niedzielę! Odzywajcie się:)

 

beet fin

 

fin