Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 8
składniki:
450 g wiśni
100 g cukru
2 duże jaja
1 żółtko
100 g mąki
175 ml mleka
4 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżeczka olejku migdałowego
tłuszcz do smarowania formy
przyrządzanie:
Z wiśni usunąć psetki. Okrągłą fomrę do tart wysmarować tłuszczem. Wrzucić wiśnie. Jaja, żółtko zmiksować z cukrem na gładką masę. Stopniowo dolewać mleko, śmietanę, dosypywać mąkę. Pod koneic miksowania dolać olejek waniliowy. Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 45 minut. Przed podaniem odczekać ok. 5 minut. Podawać gorące lub letnie.