Tradycyjny kataloński deser zbliżony smakiem do słynnego francuskiego kremu brulle.
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 30 minut (plus kilka godzin chłodzenia)
liczba porcji: 4
składniki:
2 szklanki mleka
skórka z połowy cytryny
1 kawałek kory cynamonu
4 żółtka
7 łyżek cukru pudru
czubata łyżka mąki kukurydzianej
przyrządzanie:
Do rondla wlać mleko, dodać cienko skrojoną skórkę z połowy wyparzonej wcześniej cytryny oraz korę cynamonu. Zagotować, a następnie gotować jeszcze przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć skórkę i cynamon. Żółtka utrzeć na gładki kogel-mogel z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana masę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodać do pozostałego mleka. Podgrzewać na małym ogniu przez pięć minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie gotować.
Przelać do kilku żaroodpornych miseczek i zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem każdą porcję posypać drobiną gałki muszkatołowej i zapiec przez kilka sekund w gorącym piekarniku, tak aby cukier zrumienił się na karmel i stworzył na wierzchu powłokę.