Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Croquetas de jamon – hiszpańskie tapasy

Hiszpanie uwielbiają małe przekąski zwane tapasami. A te krokiety są jednymi z najbardziej popularnych zakąsek, idealnych do wina czy piwa!

party-1225685_960_720

składniki:

  • 200 g szynki hiszpańskiej jamón
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • 50 g bułki tartej
  • 1-2 jaja
  • 1 l oleju do smażenia

przyrządzanie:

Przygotuj krokiety:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Zeszklij na nich cebulę.
  3. W międzyczasie drobniutko pokrój szynkę. Odłóż.
  4. Wsyp mąkę i pokrojoną szynkę, cały czas mieszaj całość.
  5. Kiedy składniki dobrze się połączą, zmniejsz ogień,wrzuć cebule, powoli wlej mleko, i za pomocą drewnianej łyżki cały czas mieszaj masę. Kiedy stanie się gęsta i zacznie powoli odchodzić od brzegów garnka zgaś ogień. Beszamel jest gotowy.
  6. Dopraw masę odrobiną gałki muszkatołowej oraz solą (uważaj aby nie przesadzić, gdyż sama szynka jest słona).
  7. Przełóż masę do miseczki i włóż na ok. 1 godz. do lodówki.
  8. Schłodzoną masę wyjmij i zamieszaj.
  9. Za pomocą dłoni lub łyżki nabieraj odrobinę masy i formuj małe, ok. 3-4 cm-owe krokieciki. Gotowe układaj na desce lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
  10. Każdy krokiecik obtocz w rozmąconym jajku oraz bułce tartej.
  11. Uformowane krokiety włóż na 10-15 min do lodówki.

Usmaż krokieciki:

  1. W garnku rozgrzej 1 litr oleju.
  2. Kiedy olej zacznie bulgotać wrzucaj do niego ok. 4-5 krokietów.
  3. Kiedy krokiety nabiorą złocistego koloru wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem