Hiszpanie uwielbiają małe przekąski zwane tapasami. A te krokiety są jednymi z najbardziej popularnych zakąsek, idealnych do wina czy piwa!
składniki:
- 200 g szynki hiszpańskiej jamón
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- 50 g bułki tartej
- 1-2 jaja
- 1 l oleju do smażenia
przyrządzanie:
Przygotuj krokiety:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Zeszklij na nich cebulę.
- W międzyczasie drobniutko pokrój szynkę. Odłóż.
- Wsyp mąkę i pokrojoną szynkę, cały czas mieszaj całość.
- Kiedy składniki dobrze się połączą, zmniejsz ogień,wrzuć cebule, powoli wlej mleko, i za pomocą drewnianej łyżki cały czas mieszaj masę. Kiedy stanie się gęsta i zacznie powoli odchodzić od brzegów garnka zgaś ogień. Beszamel jest gotowy.
- Dopraw masę odrobiną gałki muszkatołowej oraz solą (uważaj aby nie przesadzić, gdyż sama szynka jest słona).
- Przełóż masę do miseczki i włóż na ok. 1 godz. do lodówki.
- Schłodzoną masę wyjmij i zamieszaj.
- Za pomocą dłoni lub łyżki nabieraj odrobinę masy i formuj małe, ok. 3-4 cm-owe krokieciki. Gotowe układaj na desce lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
- Każdy krokiecik obtocz w rozmąconym jajku oraz bułce tartej.
- Uformowane krokiety włóż na 10-15 min do lodówki.
Usmaż krokieciki:
- W garnku rozgrzej 1 litr oleju.
- Kiedy olej zacznie bulgotać wrzucaj do niego ok. 4-5 krokietów.
- Kiedy krokiety nabiorą złocistego koloru wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem