Owoce pod kruszoną to idealny pomysł na szybkie i słodkie śniadanie dla niejadka, albo deser dla każdego kto odwiedzi cię bez zapowiedzi. Robi się błyskawicznie! Malinowa rozpusta, pod słodką kruszonką!
składniki:
Crumble:
– niepełna szklanka mąki
– 1/4 szklanki mąki krupczatki
– szczypta soli
– pół szklanki cukru
– kostka masła
Nadzienie malinowe:
– pół kilograma malin
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– pół łyżeczki cynamonu
przyrządzanie:
- Obie mąki przesiej przez sitko
- Dodaj sól, cukier i masło. Siekaj wszystko nożem na malutkie kawałeczki, a potem przez chwilę zagniataj do połączenia składników
- Nadzienie zrób tak: Maliny przekrój przełóż do miski. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Przełóż do żaroodpornego, albo kamionkowego naczynia
- Owoce równomiernie posyp kruszonką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni i piecz przez około 40 minut do lekkiego zrumienienia kruszonki.
- Polej śmietaną