Dla kuchni wegetariańskiej cukinia jest warzywem podstawowym. Bez niej nie obędzie się żaden jarosz... ale nie tylko on. Cukinia jest warzywem, które w niektórych potrawach smak narzuca, w innych smaku dopełnia.
Cukinia może być wykorzystywana jako dodatek lub podstawowy składnik w wielu interesujących potrawach. Na początek polecamy drobną przystawkę – smażoną cukinię z orzeszkami piniowymi. Dla miłośników obfitszych przystawek proponujemy farfalle z porami i cukinią. Cukinię odnajdziemy także w wielu klasycznych potrawach – jedną z nich jest zupa jarzynowa minestrone.
Wielbicielom warzywnych lekkich dań przypadnie pewnie do gustu patelnia prowansalska – wspaniały efekt przy niewielkim wysiłku – której smak opiera się w dużej mierze na aromatycznej cukinii.
Nieco mniej oryginalna, ale nie mniej smaczna propozycja to cukinia faszerowana z nadzieniem grzybowym. A jeśli ktoś ma jeszcze niedosyt cukinii to powinien spróbować tarty z cukinią – do serwowania zarówno na ciepło, jak i na zimno.