Zapiekana cukinia z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na obiad.
[caption id="attachment_197390" align="aligncenter" width="796"] Zucchini halves stuffed with minced meat and vegetable[/caption]składniki:
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka keczupu
- 2/3 szklanki bulionu wołowego
- 1 cukinia, około 600 - 700 g
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w kosteczkę
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- pomidory suszone
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i na małym ogniu zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać keczup. Smażyć przez 1 minutę, następnie wlać bulion i zagotować. Przykryć patelnię i dusić przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dodać pokrojone suszone pomidory.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię umyć, osuszyć, przepołowić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Piec przez 6 minut, aż cukinia nieco zmięknie. Nożem wyciąć miąższ ze środka cukinii.
- Na czystą patelnię wlać 1/2 łyżki oliwy, dodać czosnek, a jak się zrumieni – posiekany miąższ cukinii. Smażyć przez około 1 minutę, wymieszać z mięsem, a następnie połączyć z połową jajka, 3 łyżkami parmezanu i 3 łyżkami natki pietruszki.
- Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii. Wymieszać pozostałą połowę jajka, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, tworząc kruchą posypkę. Rozsypać ją na wierzch cukinii.
- Wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut.
- Skropić oliwą z oliwek extra virgin, posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą natki pietruszki.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe