Faszerowana cukinia to idealny pomysł na lekką kolację, zdrowy obiad albo przysmak piknikowy.
składniki:
- Cukinie - 2 duże lub 4 małe
- Kasza kuskus - 1 szklanka
- Pierś z indyka - ok. 400g
- Pomidory w puszce lub 5 sztuk świeżych
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy - łyżka
- Jajko - 2 sztuki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
przyrządzanie:
- Cukinie przekrój wzdłuż na połowy, wydrąż środek i oprósz solą – odstaw na co najmniej 30 minut.
- W tym czasie zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj czosnek i zmieloną pierś z indyka – smaż przez ok. 10 minut.
- Do mięsa dodaj przyprawy, pomidory (w przypadku świeżych sparzone i obrane ze skórki) oraz koncentrat pomidorowy. Smaż aż odparuje nadmiar wody.
- Kuskus zalej wrzątkiem tak żeby woda wystawała 1 – 2 cm ponad kaszę. Odstaw na kilka minut.
- Wymieszaj kuskus z zawartością patelni, dopraw jeszcze do smaku i dodaj jajka.
- Obetrzyj cukinię ręcznikiem papierowym, nałóż farsz do każdej połówki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.