Teraz jest najlepszy czas na potrawy z cukinią. Zapiekana z mięsem i innymi warzywami może być podana zarówno na późny obiad jak i ciepłą kolację. Najlepsza jest średniej wielkości, te duże mogą mieć już twardą skórkę no sporo pestek, które smaczne nie są. Niedużą można podawać bez obierania.
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 średnie cukinie
- Opakowanie mozzarelli
- 2 średnie papryki kolorowe
- 3 dojrzałe pomidory
- Pęczek jarmużu
- Czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz, papryka słodka do smaku
przyrządzanie:
Mięso przesmaż na oleju, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Na 3 minuty przed końcem wrzuć do mięsa pokrojony jarmuż. Przesmaż całość razem. Cukinie pokrój ze skórką w grube talarki. W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę cukinii, następnie mięso z jarmużem, pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w kostkę a na sam koniec pokrojone w ósemki pomidory obrane ze skórki i plasterki pozostałej cukinii. Posyp solą i słodką papryką oraz porwaną na kawałki mozzarellą. Całość zapiekaj nie więcej niż 25 min. (wtedy warzywa będą al dente, nie będą się rozpadały). Podawaj ze świeżą bagietką.