Ciasto z delikatnym posmakiem cytryny i żurawiną. Wspaniałe połączenie!
składniki:
- 200 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 165 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 180 g jogurtu waniliowego
- 100 g żurawiny
przyrządzanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną foremkę – keksówkę o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.
W jednej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenie. W drugiej ubijamy jaja z olejem, jogurtem waniliowym i sokiem z cytryny. Cukier ucieramy kilka chwil ze skórką z cytryny i dodajemy do mąki. Na koniec delikatnie i ostrożnie łączymy mokre i suche składniki. Mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto, dodajemy żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 80-90 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta w trakcie pieczenie zbyt szybko się przyrumieni możemy przykryć ciasto folią aluminiową.
Jeśli lubisz polej ciasto lukrem.