
Prosta w przygotowaniu, do delektowania się niemal natychmiast
czas: 24 godziny
liczba porcji: 10
składniki:
3 cytryny
pół litra spirytusu
600 ml wody mineralnej niegazowanej
szklanka cukru
przyrządzanie:
Cytryny umyć, wyparzyć obrać ze skórki. Skórę cytryny zalać spirytusem, odstawić na dobę. W drugim naczyniu przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem, a po przestygnięciu wcisnąć do niej sok z cytryn. Po 24 godzinach otrzymane płyny wymieszać dokładnie, zlać do butelek.
Tak otrzymana cytrynówka nadaje się do natychmiastowego spożycia. Na zdrowie!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













