To jest niebo dla kubków smakowych! Kremowy, puszysty, cytrynowy sernik z mascarpone.
składniki:
- 200 g herbatników dowolnej jakości
przyrządzanie:
Herbatniki pokrusz na drobny mak. Roztop masło i nieco ostudź, dodaj do herbatnik-owej pulpy i zamieszaj razem. To jest spód do tego ciasta. Teraz wystarczy, że przełożysz go do foremki i wstawisz do lodówki na chwilę.
Serek kremowy plus cukier, jajka, skórka cytrynowa oraz sok z cytryny potraktuj mikserem, miksuj składniki około 5 minut, ma z tego powstać gładka masa, bez grudek. Na koniec dodaj serek mascarpone, wkrop kilka kropel aromatu jeśli lubisz i zamieszaj bardzo delikatnie- tym razem już na najmniejszych obrotach miksera.
Wlej masę do formy, na spód z herbatników. Ustaw piekarnik na 150 stopni i piecz w nim sernik do godziny czasu.