Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Czego nie zamawiać w restauracji

W najlepszej wierze i z uśmiechem na twarzy składamy zamówienie. Kelner zamiast powiedzieć "dziękuję" wyraża zdumienie połączone z dezaprobatą. Jeśli sporo narozrabialiśmy, przyjdzie do nas szef kuchni i w niewybrednych słowach powie, że on czegoś takiego nie przygotuje. Tak, tak - są rzeczy, których lepiej nie zamawiać.

W Czechach lepiej nie zamawiać piwa z sokiem. Co prawda, sława polskiego wynalazku dotarła już do części tamtejszych restauracji, więc w niektórych dantejskich scen nie zobaczymy, ale w szanujących się piwnicach piwnych scenariusze po zamówienia piwa z sokiem są następujące:
– kelner przynosi nam piwo, a w szklaneczce sok;
– kelner upewnia się o co nam chodzi, przynosi piwo, a w kieliszku sok i mówi, że on czymś takim piwa nie zhańbi;
– kelner konsultuje się z obsługą i odmawia podania, mówiąc, że to szanujący się lokal i u nich takiego upadku obyczajów nie będzie się tolerować.

Kolejnym przypadkiem jest ketchup we włoskiej pizzerii. Mówiąc włoskiej nie mamy na myśli tylko położenia geograficznego, ale także – a może przede wszystkim styl prowadzenia. W niektórych lokalach wywieszono już nawet kartkę “do prawdziwej włoskiej pizzy ketchupu nie dodaje się”. No bo pomyślmy – kucharz męczy się nad wykwitną kompozycją smaków, poszukuje składników, przyprawia, osiąga efekt wypracowywany przez stulecia kulinarnej tradycji, a my co? Zalać to ketchupem. Zgroza po prostu i ból zębów. W niektórych lokalach na południe od Neapolu grozi nam za to wyrzucenie z lokalu i wilczy bilet na resztę pobytu.

Osobną kategorią jest jedzenie w restauracji w Azji, w szczególności w tych, których tradycyjnie jada się rękoma. Często obsługa będzie patrzeć na nas ze zgorszeniem (choć uwagi nie zwróci, bo ich kultura tego nie przewiduje), kiedy nie daj Boże zaczniemy posługiwać się przy stole lewą ręką. Ta, według Hindusów czy Tajów służy tylko do hm… celów higienicznych, stąd taka, a nie inna reakcja.

A jeśli zdarzyła się wam któraś z wpadek, to na pocieszenie posłuchajcie historii, którą słynny znawca i popularyzator kuchni, Robert Makłowicz opisał w książce “Cafe Museum”. Otóż we Włoszech poprosił on do pasty z owocami morza tarty parmezan. Reakcji szefa kuchni Makłowicz nie zapomni do końca swego życia…