Pyszne domowe ciasto czekoladowe przekładane aksamitnym kremem.
składniki:
- 85 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka, białka i żótka osobno
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
- 170 g białej czekolady
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
przyrządzanie:
Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę – włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy 24 – 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 160º przez około 18 – 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.
W innej małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia.
Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła (można chwilę podgrzać w mikrofali, jeśli masa się ochłodzi). Schłodzić do temperatury pokojowej.
W misie miksera ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać. Mus położyć na spód czekoladowy.
Zalać całość polewą czekoladową i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe