Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Czekoladowe ciasto z musem z białej czekolady

Pyszne domowe ciasto czekoladowe przekładane aksamitnym kremem.

food-1283885_960_720

składniki:

  • 85 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka, białka i żótka osobno
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 170 g białej czekolady
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej

przyrządzanie:

Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę – włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.

Tortownicę o średnicy 24 – 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.

Piec w temperaturze 160º przez około 18 – 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.

Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.

W innej małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia.

Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła (można chwilę podgrzać w mikrofali, jeśli masa się ochłodzi). Schłodzić do temperatury pokojowej.

W misie miksera ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać. Mus położyć na spód czekoladowy.

Zalać całość polewą czekoladową i wstawić do lodówki do zastygnięcia.