Uwielbiacie piec, tak jak i my? W takim razie przedstawiamy łatwy deser - idealny na zbliżające się mrozy. Ciasto czekoladowe z orzechami.
składniki:
- 100 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
- 100 g masła
- 150 g orzechów włoskich, posiekanych
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta cynamonu
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 20 cm.
- Czekoladę włożyć do rondelka razem z masłem. Roztopić na małym ogniu. Dodać połowę orzechów, wymieszać i odstawić.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z łyżką cukru na sztywno.
- W oddzielnej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodać mąkę, proszek i cynamon. Dodać masę czekoladową, dobrze połączyć. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto wyłożyć do foremki, posypać resztą orzechów.
- Piec przez około 30 minut.