Czekolada jest najlepsza na poprawę humoru, podawana na zimno lub na gorąco, zawsze smakuje tak samo dobrze. Czekoladowe ciasteczka to propozycja dla osób uwielbiających smak czekolady. Z żurawinowym nadzieniem stanowią idealne połączenie.
składniki:
Ciasto:
100 gr masła
150 gr czekolady mlecznej
3 średniej wielkości jajka
125 gr cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 gr mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu migdałowego
Nadzienie:
2 płatki białej żelatyny
150 gr świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
2 łyżki nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
80 gr cukru
200 ml bitej śmietany
2 opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo:
Kakao do posypania
przyrządzanie:
- Masło przekładamy do garnka i podgrzewając dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Całość topimy podgrzewając na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem. Następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 5 minut.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy małe ciasteczka, zachowując odpowiedni odstęp ( posłużyć mogą nam do tego formy do kostek lodu o przekroju 5 cm). Blachę wkładamy do wcześniej rozgrzanego do temperatury 175 C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 155 °C) piekarnika i pieczemy 18 – 20 Minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż zmięknie. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy nektarem żurawinowym, dodajemy cukier i podgrzewamy stale mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty, aż żurawiny staną się miękkie. Dodajemy żelatynę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia, aż masa zacznie tężeć.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, posypując cukrem waniliowym. Mieszamy z masą żurawinową i jeszcze raz pozostawiamy do wystygnięcia.
- Połowę ciasteczek pokrywamy żurawinową śmietaną i przykrywamy drugą połową. Całość posypujemy kakao.
Czas przygotowania około 60 minut + czas stygnięcia
Wartość odżywcza (1 sztuka):
Wartość energetyczna: 356 kcal / 1490 kJ
Białko: 5,4 g
Tłuszcz: 17,7 g
Węglowodany: 44 g