Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Czekoladowe fondue domowej roboty

Oryginalne fondue (z jęz. fr. fondre – roztapiać się) to szwajcarska potrawa, której głównymi składnikami są żółty ser i wino. Początków istnienia fondue należy wypatrywać wśród szwajcarskich górali, którzy szukali sposobu na wykorzystanie suchego sera zimą. Wysuszone zapasy nie mogły zaspokoić głodu Szwajcarów, zwłaszcza podczas mroźnej pory roku, dlatego kawałki sera były podgrzewane w winie nad ogniskiem. W powstałym serowo-winnym sosie górale zanurzali kawałki chleba, sycąc się ciepłą, rozgrzewającą potrawą w chłodne dni.

Chocolate Panna cotta with strawberry.

Współcześnie popularne jest fondue mięsne, ale również czekoladowe, które jest niebanalnym deserem na różne okazje. Jak przyrządzić czekoladowe fondue domowym sposobem?

Na rynku sprzętów kuchennych możemy znaleźć specjalne naczynia do fondue, których cena może się wahać od 50 zł do nawet 300 zł! W skład zestawu do fondue wchodzi kociołek z elektrycznym podgrzewaczem, który ma utrzymać czekoladę w cieple i stanie płynnym, szpikulce do zanurzania kawałków owoców w czekoladowym sosie, pokrywka z wycięciami na szpikulce. Nie posiadasz takiego zestawu i nie chcesz wydawać dodatkowo pieniędzy? Nic nie szkodzi! Domowe fondue przygotujesz bezproblemowo przy użyciu naczyń, jakie masz w swojej kuchni. Do podgrzewania czekolady na stole możesz wykorzystać zwykły podgrzewacz ze świeczką, który doskonale spełni to zadanie.

składniki:

Aby stworzyć domowej roboty fondue czekoladowe potrzebujesz:

  • śmietankę kremówkę 36%,
  • czekoladę (mleczną, gorzką, białą – wedle uznania),
  • owoce
Proporcje składników zależą od Twojego uznania, aczkolwiek możesz przyjąć, że na każde 100g czekolady zużyjesz 1/3 szklanki śmietanki. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie czekoladowego sosu:
  • czekoladę możesz rozpuścić w kąpieli wodnej, umieszczając kubek w rondelku z wrzącą wodą lub rozpuszczając czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą,
  • można również wziąć rondelek i na małym ogniu powoli rozpuszczać czekoladę, dodając śmietankę, aby rozrzedzić zbyt gęsty sos.

przyrządzanie:

Czekoladę najlepiej połamać w kawałki, aby szybciej się rozpuściła. Dowolne owoce należy pokroić w niewielkie kawałki. Polecam rozmieszczenie ich w miseczkach, aby każdy z gości mógł stworzyć swój ulubiony szaszłyk owocowy, a następnie zanurzyć go w ciepłej czekoladzie. Jeżeli chcesz uczynić fondue bardziej rozgrzewającym, możesz do niego dodać kieliszek rumu, który nada mu wyrazisty aromat alkoholu.