Oryginalne fondue (z jęz. fr. fondre – roztapiać się) to szwajcarska potrawa, której głównymi składnikami są żółty ser i wino. Początków istnienia fondue należy wypatrywać wśród szwajcarskich górali, którzy szukali sposobu na wykorzystanie suchego sera zimą. Wysuszone zapasy nie mogły zaspokoić głodu Szwajcarów, zwłaszcza podczas mroźnej pory roku, dlatego kawałki sera były podgrzewane w winie nad ogniskiem. W powstałym serowo-winnym sosie górale zanurzali kawałki chleba, sycąc się ciepłą, rozgrzewającą potrawą w chłodne dni.
Współcześnie popularne jest fondue mięsne, ale również czekoladowe, które jest niebanalnym deserem na różne okazje. Jak przyrządzić czekoladowe fondue domowym sposobem?
Na rynku sprzętów kuchennych możemy znaleźć specjalne naczynia do fondue, których cena może się wahać od 50 zł do nawet 300 zł! W skład zestawu do fondue wchodzi kociołek z elektrycznym podgrzewaczem, który ma utrzymać czekoladę w cieple i stanie płynnym, szpikulce do zanurzania kawałków owoców w czekoladowym sosie, pokrywka z wycięciami na szpikulce. Nie posiadasz takiego zestawu i nie chcesz wydawać dodatkowo pieniędzy? Nic nie szkodzi! Domowe fondue przygotujesz bezproblemowo przy użyciu naczyń, jakie masz w swojej kuchni. Do podgrzewania czekolady na stole możesz wykorzystać zwykły podgrzewacz ze świeczką, który doskonale spełni to zadanie.
składniki:
Aby stworzyć domowej roboty fondue czekoladowe potrzebujesz:
- śmietankę kremówkę 36%,
- czekoladę (mleczną, gorzką, białą – wedle uznania),
- owoce
- czekoladę możesz rozpuścić w kąpieli wodnej, umieszczając kubek w rondelku z wrzącą wodą lub rozpuszczając czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą,
- można również wziąć rondelek i na małym ogniu powoli rozpuszczać czekoladę, dodając śmietankę, aby rozrzedzić zbyt gęsty sos.
przyrządzanie:
Czekoladę najlepiej połamać w kawałki, aby szybciej się rozpuściła. Dowolne owoce należy pokroić w niewielkie kawałki. Polecam rozmieszczenie ich w miseczkach, aby każdy z gości mógł stworzyć swój ulubiony szaszłyk owocowy, a następnie zanurzyć go w ciepłej czekoladzie. Jeżeli chcesz uczynić fondue bardziej rozgrzewającym, możesz do niego dodać kieliszek rumu, który nada mu wyrazisty aromat alkoholu.