Amerykanie uwielbiają śniadania na słodko. Bierzemy z nich przykład i próbujemy ich typowych pancakes. Tym razem czekoladowych. Można podawać z owocami i ulubionymi polewami. Nieziemsko smakują z bananami. Przekonajcie się sami.
składniki:
- ⅔ szklanki cukru
- ⅓ szklanki gorzkiego kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki mleka
- pół szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 3,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
przyrządzanie:
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
- Dodaj mokre do suchych i krótko zmiksuj (ciasto powinno być lekko grudkowate).
- Patelnię rozgrzej (ja używałam dwóch malutkich) i posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju.
- Nakładaj po dwie łyżki masy i smaż z dwóch stron.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy