Budyń - pierwsze co zapewne przychodzi Wam na myśl to śmietankowy lub waniliowy przysmak. My jednak proponujemy dziś przepis na świetny czekoladowy budyń z czerwonej fasoli!

składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 szklanka mleka + 2 łyżki
- 6 kostek gorzkiej czekolady (można też zamienić na mleczną czekoladę)
- 1 łyżka soku z agawy/daktyli lub innego słodu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- pokruszone orzechy, czekolada lub jagody goi do posypania
przyrządzanie:
- Mleko i ugotowaną fasolę umieszczamy w blenderze. Miksujemy i przelewamy do rondelka.
- Do masy dodajemy pokruszoną czekoladę i sok z agawy.
- Podgrzewamy na małym palniku – cały czas mieszamy.
- Gdy czekolada się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną wcześniej w 2 łyżkach mleka.
- Mieszamy, gdy masa zgęstnieje, przelewamy do salaterek.
- Można udekorować również listkiem mięty.