Flan to tradycyjny francuski deser, złożony z kremu cukierniczego zapieczonego na kruchym cieście. Dziś przedstawiamy przepis na wersję czekoladową z truskawkami.

składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 70 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 szklanka truskawek
przyrządzanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej (lub kuchence mikrofalowej) z dodatkiem dwóch łyżek mleka kokosowego. Dodać pozostałe mleko, cukier i szczyptę soli i dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na koniec (cały czas mieszając) stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną.
4 kokilki (lub 1 większą formę) wysmarować tłuszczem, ułożyć w nich truskawki i zalać masą czekoladową.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200° C.