Pyszny deser - jak raz go przygotujecie, nie będziecie mogli przestać o nim myśleć. Czekoladowy sernik na zimno uzależnia.
składniki:
- 100 g ciastek digestive
- 40 g masła, roztopionego
- 1 łyżka kakao
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 300 g gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować.. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia.
Przed podaniem wiórkami czekoladowymi.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe