Jeżeli jeszcze nie próbowaliście połączenia sera, czekolady i borówki amerykańskiej, to najwyższy czas nadrobić zaległości. Razem tworzą zgrane trio, które podbije kubki smakowe każdego domownika!
składniki:
Spód:
- 200 g owsianych ciasteczek orzechowych
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
Masa:
- 1 kg sera
- 1 budyń waniliowy
- 3 jajka
- 50 g miękkiego masła
- 200 g ciemnej czekolady
- 250 g borówek
przyrządzanie:
- Ciasteczka pokruszyć w malakserze.Połączyć z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Tortownicę owinąć folią aluminiową.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić tortownicę, podpiekać spód 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
- Ser zmiksować z budyniem. Miksując dodawać po jednym jajku i masło. Na końcu wmieszać do masy czekoladę. Wlać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć owoce.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 st C i piec sernik 45-50 minut. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto.