Czosnkowe kluski śląskie to modyfikacja tradycyjnego przepisu, ale równie smaczna co oryginał. Idealnie pasuje tutaj podsmażona słonina czy cebulka.

składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 spora łyżka masła
mąka ziemniaczana
sól
2 ząbki czosnku
do podania: podsmażona cebulka, podsmażony boczek lub słonina
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














