Czosnkowe kluski śląskie to modyfikacja tradycyjnego przepisu, ale równie smaczna co oryginał. Idealnie pasuje tutaj podsmażona słonina czy cebulka.
składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 spora łyżka masła
mąka ziemniaczana
sól
2 ząbki czosnku
do podania: podsmażona cebulka, podsmażony boczek lub słonina
przyrządzanie:
Czosnek obierz, pokrój na drobno. Przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki gotujemy do miękkości.
Przeciskamy przez praskę, dodajemy czosnek i odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaczaną masę wkładamy do naczynia i uklepujemy, tak aby powstała gładka powierzchnia.
Masę dzielimy za pomocą noża na 4 części.
Wyjmujemy 1 cześć (rozsmarowujemy ją na pozostałych trzech częściach) i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (na wysokość pozostałych części)
Z masy ziemniaczanej formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego i robimy w nich dziurki palcem.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
Gotujemy od wypłynięcia na powierzchnie przez 2 minuty.