Cielęcina potrafi kosztować krocie za kilogram. Czy warto przepłacać? Czy faktycznie jest tak zdrowa, jak o niej mówią dietetycy? Tak! Oto kilka zalet mięsa cielęcego.
- Mięso cielęce jest niskokaloryczne i chude. To idealne źródło białka, które łatwo się przyswaja. Stanowi też wysokie źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B. Idealne dla kobiet w ciąży i osób z anemią.
- Najbogatsza w składniki mineralne i cenne witaminy jest wątróbka. Jako jedyna z części cielęcej zawiera sporą dawkę witaminy A i C.
- Wybieraj mięso ze sprawdzonego źródła! Warto zapłacić za nie nawet 60 zł za kilogram! Jest wiele zdrowsze niż drób czy wieprzowina.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














