Czy mniszek lekarski, w potocznym języku nazywany mleczem powinien trafić na nasz talerz? Ciekawe pytanie, prawda? Dowiedz się wszystkiego o tej jadalnej roślinie!
- Młode listki mleczu dobrze komponują się z sałatą i pastami do pieczywa. Jeśli są gorzkie trzeba je obgotować przez chwilę w wodzie. Liście można przyrządzać tak samo, jak szpinak albo dodawać bezpośrednio do zup. Z pąków robi się syrop, wino lub marynuje. Mlecze są w pełni, jadalne ale należy zbierać je daleko od drogi.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















