Czy mniszek lekarski, w potocznym języku nazywany mleczem powinien trafić na nasz talerz? Ciekawe pytanie, prawda? Dowiedz się wszystkiego o tej jadalnej roślinie!
- Mlecz jest źródłem witaminy B, C, beta- karotenu, przyśpiesza trawienie, poprawia pracę wątroby, działa moczopędnie i antystresowo.
- Liście zbiera się do końca czerwca, bo później stają się gorzkie. Pąki od kwietnia do października, a korzenie wczesną wiosną.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















