Wiemy, że napar z pokrzywy nadaje się do picia, doskonale wpływa na skórę i włosy, ale czy sama pokrzywa jest jadalna?
- Tak, pokrzywa jest jadalna. Zawiera dużo żelaza, a także wapń, fosfor, magnez, kwasy organiczne, witaminy, a nawet błonnik. Hamuje krwawienia, pobudza produkcję czerwonych krwinek, wzmacnia organizm. Do jedzenia nadają się młode wierzchołki roślin, z maleńkimi listkami. Można je zbierać do października, ale najsmaczniejsze są na wiosnę. Co zrobić, aby pokrzywa nadawała się do zjedzenia? Czytaj na następnej stronie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















