Zastanawialiście się kiedyś czym różnią się oliwki zielone od czarnych, skąd rożne kolory i nieco inny smak? Oto odpowiedź na pytanie!
- Zielone oliwki to owoce zebrane zanim dojrzeją.
- Czerwone (brązowe, fioletowe) to te zerwane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.
- Dojrzałe są dopiero czarne oliwki.
- Czarną barwę producenci uzyskują też czasem, poddając oliwki zielone lub czerwone procesowi utleniania.
- Świeże oliwki są zawsze gorzkie. Dlatego zanim trafią do sklepów czy restauracji kisi się je, albo poddaje innej obróbce, aby straciły goryczkę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















