Ciekawe danie na jeden garnek.
składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 8 ziemniaków
- czerwona papryka
- papryczka chilli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- puszka pomidorów w zalewie
- 100 g gęstego przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu wołowego
- szczypta cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki
- sól
przyrządzanie:
- Mięso smaż do zbrązowienia w teflonowym rondlu, bez tłuszczu.
- Cebulę pokrój w ósemki, ząbki czosnku na połówki.
- Do mięsa dodaj cebulę i czosnek.
- Smaż na małym ogniu do zeszklenia cebuli. Dodaj przecier pomidorowy, smaż chwilę.
- Dodaj tymianek i cukier, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj papryczkę chili, obrane ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i pomidory z sokiem.
- zalej bulionem i gotuj na małym ogniu około godzinę.