Pyszny deser z ryżu i gruszek.
składniki:
- 2 torebki białego ryżu
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 5 łyżek serka waniliowego
- 6 kostek czekolady mlecznej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
- Gruszki przekrój na pół i wydrąż środki.
- Z podanych składników sporządź syrop.
- Do gorącego syropu włóż gruszki i gotuj ok. 10 minut.
- Następnie wyjmij gruszki i pozostaw do ostygnięcia.
- Rodzynki zalej wrzącą wodą i po 5 minutach odcedź.
- Sporządź polewę czekoladową, łącząc w rondelku czekoladę mleczną z jogurtem naturalnym.
- Ryż w torebkach ugotuj wg przepisu.
- Ugotowany ryż wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem, dodaj rodzynki.
- Na talerzykach wyłóż przygotowany ryż i na to połóż gruszki z syropu.
- Deser udekoruj polewą czekoladową i serkiem waniliowym.