Dietetyczna wersja waszego ulubionego ciasta marchewkowego. Idealna dla tych, którzy chcą schudnąć przed wakacjami!
składniki:
-
marchewka 400 gram drobno starta
-
płatki owsiane150 gram
-
jajka 4 szt
-
miód płynny 2 łyżki
-
oliwa z oliwek 2 łyżki
-
sól do smaku1 szczypta
-
proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
cynamon Prymat1 łyżeczka
-
orzechy włoskie70 gram
-
żurawina suszona70 gram
-
serek homogenizowany1 opakowanie
-
żelatyna 1 łyżeczka
przyrządzanie:
- 1. Marchew myjemy, oczyszczamy, ścieramy na drobnych oczkach na tarce
2. Płatki owsiane miksujemy na mąkę w blenderze lub mielimy w młynku do kawy na mąkę
3. Orzechy i suszoną żurawinę blenderujemy w blenderze.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Białka oddzielamy od żółtek
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dokładamy żółtka i dalej miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i bardzo delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
7. Przesiewamy naszą mąkę przez sitko, proszek do pieczenia, cynamon. i dalej mieszamy ewentualnie miksujemy naszą masę.
8. Do gotowej masy dodajemy orzechy.
9. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut.
7. Ostatnim elementem jest zrobienie polewy, a mianowicie wlewamy do rondelka 5 łyżek zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka homogenizowanego(może być waniliowy) dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blaszki. Dekorujemy polewą oraz startą marchewką 🙂