Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczna wersja waszego ulubionego ciasta marchewkowego. Idealna dla tych, którzy chcą schudnąć przed wakacjami!

składniki:

  • marchewka 400 gram drobno starta
  • płatki owsiane150 gram
  • jajka 4 szt
  • miód płynny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól do smaku1 szczypta
  • proszek do pieczenia1 łyżeczka
  • cynamon Prymat1 łyżeczka
  • orzechy włoskie70 gram
  • żurawina suszona70 gram
  • serek homogenizowany1 opakowanie
  • żelatyna 1 łyżeczka

przyrządzanie:

  • 1. Marchew myjemy, oczyszczamy, ścieramy na drobnych oczkach na tarce
    2. Płatki owsiane miksujemy na mąkę w blenderze lub mielimy w młynku do kawy na mąkę
    3. Orzechy i suszoną żurawinę blenderujemy w blenderze.
    4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    5. Białka oddzielamy od żółtek
    6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dokładamy żółtka i dalej miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i bardzo delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
    7. Przesiewamy naszą mąkę przez sitko, proszek do pieczenia, cynamon. i dalej mieszamy ewentualnie miksujemy naszą masę.
    8. Do gotowej masy dodajemy orzechy.
    9. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut.
    7. Ostatnim elementem jest zrobienie polewy, a mianowicie wlewamy do rondelka 5 łyżek zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka homogenizowanego(może być waniliowy) dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do lodówki.
    8. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blaszki. Dekorujemy polewą oraz startą marchewką 🙂