Czy placki ziemniaczane mogą być dietetyczne? Otóż tak! Jeśli zrobicie je według naszego przepisu zyskacie czas, zdrowie i nie będziecie mieć wyrzutów sumienia.
składniki:
- Ziemniaki - 1 kg
- Cebula - sztuka
- Jajo - sztuka
- Mleko - 1/2 szklanki
- Mąka pszenna - 3 czubate łyżki
- Olej rzepakowy - łyżka + do posmarowania blaszki
- Natka pietruszki
- Sporo pieprzu, sól
przyrządzanie:
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
- Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach
- Do startych ziemniaków dodaj mleko
- Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj odrobiną oleju rzepakowego
- Ziemniaczaną masę nabierają ręką i odciskaj z nadmiaru wody – formuj na blaszce placuszki.
- Placki piecz w temp. 230 stopni C przez ok. 30 minut (po 15 minutach obróć na drugą stronę).