Dietetyczne danie z kurczakiem i kaszą jaglaną w roli głównej.
składniki:
- 1 większa pierś z kurczaka
- połówka cukinii
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej lub kaszy pęczak
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, suszone bazylia
przyrządzanie:
Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój jak lubisz. W kostkę, paski. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Kaszę jaglana lub pęczak sparz wrzątkiem i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedź.
Gdy kasza będzie się gotować rozgrzej na patelni nieco oliwy i podsmaż na niej kurczaka, aż białko się zetnie a pierś zrobi się biała. Przygotuj większy garnek i wrzuć do niego wszystkie pokrojone warzywa, dosyp przypraw i dodaj kurczaka z patelni. Zalej nieco wodą i duś około 16 minut. Podawaj taki zestaw z kaszą jaką lubisz- u nas to kasza pęczak plus groszek.