Dietetyczne danie z kurczakiem i kaszą jaglaną w roli głównej.
składniki:
- 1 większa pierś z kurczaka
- połówka cukinii
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej lub kaszy pęczak
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, suszone bazylia
przyrządzanie:
Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój jak lubisz. W kostkę, paski. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Kaszę jaglana lub pęczak sparz wrzątkiem i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedź.
Gdy kasza będzie się gotować rozgrzej na patelni nieco oliwy i podsmaż na niej kurczaka, aż białko się zetnie a pierś zrobi się biała. Przygotuj większy garnek i wrzuć do niego wszystkie pokrojone warzywa, dosyp przypraw i dodaj kurczaka z patelni. Zalej nieco wodą i duś około 16 minut. Podawaj taki zestaw z kaszą jaką lubisz- u nas to kasza pęczak plus groszek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















