Badania wskazują, że zastąpienie czerwonego mięsa, przynajmniej raz w tygodniu rybą, jest jedną z najlepszych możliwych zmian w diecie. Jedzenie zaledwie 270g ryby w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serce nawet o jedną trzecią! Są one bogatym źródłem żelaza, białka, witamin B12 i kwasów omega-3. Oto 7 powodów, dla których warto dodać do swojej diety więcej ryb!
1. Redukcja ryzyka chorób serca
Wyniki badania opublikowanego w “American Journal of Physiology” udowodniły bezpośredni związek między wyższym poziomem oleju pochodzącego z ryb i niższym poziomem stresu. Badanie wykazało, że uczestnicy, którzy zamienili oliwę z oliwek na olej pochodzący z ryb obniżyli poziom trójglicerydów we krwi (są one związane z przyczynami chorób serca). Ponadto, kwasy omega-3 obniżają ciśnienie krwi i zwiększają poziom dobrego cholesterolu, zmniejszając ryzyko udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!