Badania wskazują, że zastąpienie czerwonego mięsa, przynajmniej raz w tygodniu rybą, jest jedną z najlepszych możliwych zmian w diecie. Jedzenie zaledwie 270g ryby w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serce nawet o jedną trzecią! Są one bogatym źródłem żelaza, białka, witamin B12 i kwasów omega-3. Oto 7 powodów, dla których warto dodać do swojej diety więcej ryb!
2. Redukcja stanów zapalnych tkanek
Wysokie stężenie kwasów omega-3, występujące w rybach, wpływa znacząco na zmniejszenie stanu zapalnego tkanki. Tym samym wpływa na złagodzenie niektórych objawów zapalnych, takich jak choroby autoimmunologiczne, łuszczyca i reumatoidalne zapalenie stawów. Ponadto działa przeciwzapalnie, a także większą pojemność płuc. To dobra wiadomość dla osób cierpiących na astmę! U osób jedzących ryby, potrzeba inhalatora jest o 31% mniejsza, niż u tych, których dieta znacząco ogranicza oleje rybne.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!