Badania wskazują, że zastąpienie czerwonego mięsa, przynajmniej raz w tygodniu rybą, jest jedną z najlepszych możliwych zmian w diecie. Jedzenie zaledwie 270g ryby w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serce nawet o jedną trzecią! Są one bogatym źródłem żelaza, białka, witamin B12 i kwasów omega-3. Oto 7 powodów, dla których warto dodać do swojej diety więcej ryb!
3. Dobry wpływ na rozwój mózgu u dziecka
Badanie przeprowadzone w 2003 roku i opublikowane w “Journal of Pediatrics” pokazało, że matki, które przyjmowały suplementy z oleju rybnego w czasie ciąży i laktacji, wzmocniły znacząco zdolności poznawcze swoich dzieci w wieku 4 lat. Inne badanie wykazało, że w 2005 roku uczniowie, którzy mieli dietę bogatą w oleje rybne, mieli lepsze wyniki w czytaniu i ortografii.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!