Badania wskazują, że zastąpienie czerwonego mięsa, przynajmniej raz w tygodniu rybą, jest jedną z najlepszych możliwych zmian w diecie. Jedzenie zaledwie 270g ryby w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serce nawet o jedną trzecią! Są one bogatym źródłem żelaza, białka, witamin B12 i kwasów omega-3. Oto 7 powodów, dla których warto dodać do swojej diety więcej ryb!
4. Utrzymanie dobrego wzroku
Badania sugerują, że wysoki poziom kwasów omega-3 w tłustych rybach, może pomóc chronić wzrok osób cierpiących na zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD). Ryby zawierają retinol, formę witaminy A, która jest stosowana w celu zwiększenia widzenia nocnego. Aby utrzymać dobry wzrok, jedz ulubione ryby grillowane lub gotowane na parze z warzywami, co najmniej raz w tygodniu!
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















