Badania wskazują, że zastąpienie czerwonego mięsa, przynajmniej raz w tygodniu rybą, jest jedną z najlepszych możliwych zmian w diecie. Jedzenie zaledwie 270g ryby w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serce nawet o jedną trzecią! Są one bogatym źródłem żelaza, białka, witamin B12 i kwasów omega-3. Oto 7 powodów, dla których warto dodać do swojej diety więcej ryb!
4. Utrzymanie dobrego wzroku
Badania sugerują, że wysoki poziom kwasów omega-3 w tłustych rybach, może pomóc chronić wzrok osób cierpiących na zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD). Ryby zawierają retinol, formę witaminy A, która jest stosowana w celu zwiększenia widzenia nocnego. Aby utrzymać dobry wzrok, jedz ulubione ryby grillowane lub gotowane na parze z warzywami, co najmniej raz w tygodniu!
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!