Badania wskazują, że zastąpienie czerwonego mięsa, przynajmniej raz w tygodniu rybą, jest jedną z najlepszych możliwych zmian w diecie. Jedzenie zaledwie 270g ryby w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serce nawet o jedną trzecią! Są one bogatym źródłem żelaza, białka, witamin B12 i kwasów omega-3. Oto 7 powodów, dla których warto dodać do swojej diety więcej ryb!
7. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty
Teraz coś dla Twojego mężczyzny! Szwedzkie badania przeprowadzone na około 6000 ludzi, w okresie 30 lat, wykazały, że ten kto nie je ryb prawie trzykrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty. Wśród wielu innych składników odżywczych, ryba jest dobrym źródłem selenu. Ma on właściwości pomagające w walce z rakiem, zwłaszcza z rakiem jamy ustnej, rakiem przełyku, rakiem jelita grubego, sutka, jajnika, jak i prostaty. Łosoś, tuńczyk i śledź zapobiegają szczególnie zachorowaniom na raka prostaty.