Likiery i nalewki ze sklepowej półki - są nafaszerowane chemią. Dzisiaj przedstawiamy przepis na domową, słodką ale nie za słodką, rozgrzewającą nalewkę czekoladową. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo jest prosty i ponadczasowy. Dajcie znać jak Wam smakowała nasza czekoladowa nalewka!
składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego
2 puszki mleka kokosowego
1,5 litra wódki
4 tabliczki gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
Mleko w puszcze wstawiacie do garnuszka z wodą (mleko ma być w zamkniętej puszce, a woda ma przykrywać całą puszkę) i gotujecie 1,5 godziny.
Po upłynięciu tego czasu studzicie puszkę i mieszacie jej zawartość (która mocno zgęstnieje pod wpływem ciepła) z alkoholem oraz dolewacie mleko kokosowe.
Do tej mieszanki dodajecie rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Wszystko razem mieszacie i przelewacie do karafki.
Można też wlać do słoika – ważne, żeby miało szeroką szyjkę. Odczekujecie dwa dni i delektujecie się smakiem!