Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Domowa szarlotka – najlepszy przepis

Szarlotka to naszym zdaniem jedno z najlepszych ciast! Domowa jest jeszcze lepsza. A my znamy najlepszy przepis na tradycyjny jabłecznik.

apple-pie-1262847_960_720

składniki:
na nadzienie jabłkowe: 4 duże jabłka (najlepiej antonówki) łyżka soku z cytryny łyżeczka cukru pudru łyżeczka płynnego miodu  na ciasto: kostka masła szklanka cukru pudru 4 jaja 2 szklanki mąki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

przyrządzanie:

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z sokiem z cytryny, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką miodu. Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce. Masło roztapiamy, przelewamy do malaksera, dodajemy szklankę cukru pudru, ucierając dodajemy całe jaja oraz przesiane prze sito dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną przekładamy do natłuszczonej formy i na niej układamy przygotowane wcześniej jabłka, drugą częścią pokrywamy nadzienie jabłkowe. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną szarlotkę posypujemy obficie cukrem pudrem.