Szarlotka to naszym zdaniem jedno z najlepszych ciast! Domowa jest jeszcze lepsza. A my znamy najlepszy przepis na tradycyjny jabłecznik.
składniki:
na nadzienie jabłkowe:
4 duże jabłka (najlepiej antonówki)
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka płynnego miodu
na ciasto:
kostka masła
szklanka cukru pudru
4 jaja
2 szklanki mąki tortowej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyrządzanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z sokiem z cytryny, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką miodu. Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce. Masło roztapiamy, przelewamy do malaksera, dodajemy szklankę cukru pudru, ucierając dodajemy całe jaja oraz przesiane prze sito dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną przekładamy do natłuszczonej formy i na niej układamy przygotowane wcześniej jabłka, drugą częścią pokrywamy nadzienie jabłkowe. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną szarlotkę posypujemy obficie cukrem pudrem.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe