Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

DOMOWA SZYNKA NADZIEWANA BAKALIAMI

Domowa szynka bez konserwantów. Pyszna, zdrowa i pełna bakalii. 

 

składniki:

  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • cebula
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych żurawin
  • sól, pieprz
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cynamonu i imbiru
  • ząbek czosnku

przyrządzanie:

Mięso myjemy, robimy nacięcie w środku i drążymy delikatnie palcem tunel. Wkładamy obrany i nadcięty ząbek czosnku.

Cebule kroimy w plastry. Połowę migdałów i listek laurowy drobno kruszymy. Majeranek rozcieramy w rękach. Wszystkie przyprawy łączymy, dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu. Rozcieramy kostkę rosołową z olejem, dodajemy miód, mieszamy razem. Częścią nacieramy mięso. Do naczynia wlewamy wodę, resztę miodu z kostką i olejem, ocet, wszystkie przyprawy, cebulę. Wkładamy mięso. Zostawiamy w lodówce na noc, lub przynajmniej kilka godzin.

Mięso nadziewamy śliwkami, żurawiną i rodzynkami. Rozcięte miejsca przebijamy patyczkami, lub zaszywamy. Całość obwiązujemy grubą nitką. Można użyć do tego wełny. Do brytfanki wlewamy trochę oleju i część marynaty. Posypujemy migdałami i polewamy marynatą. Wstawiamy do piekarnika .. Pozostałą częścią marynaty podlewamy mięso w trakcie pieczenia, by nie wyschło. Musimy to robić często. Jeżeli zabraknie nam marynaty możemy użyć po prostu wody.

Jeżeli szynka zbyt bardzo nam się przypieka, polewamy olejem. Możemy również przykryć je folią do pieczenia.

Gdy mięso zarumieni się przewracamy je na drugą stronę. 10 min przed końcem pieczenia znów przewracamy mięso.

Pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram mięsa, czyli np. 2 kg szynki pieczemy 2 godziny. Temperatura ok 200st.