Redakcja PalceLizać myślami już jest na wakacjach, dlatego dzielimy się z wami naszym sprawdzonym przepisem na włoską lasagne bolognese.
składniki:
650 g mięsa mielonego wieprzowegi 30 g b boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 szklanka czerwonego wina 2 puszki pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mleka 3/4 łyżeczki oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz i sól
2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej100 g parmezanu makaron lasagne
przyrządzanie:
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy.
2. Na patelni szklimy cebulę, czosnek i marchewkę. Dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 minut.
3. Dodajemy wino.
4. Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu.
5. Dodajemy trzy łyżki mleka.6. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem.
7. Układamy naprzemiennie płaty makaronu i sos.
8. Sypiemy parmezanem.
9. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.